STHÅL

Det finns de dukningarna som direkt fångar ditt öga. Där kvalitén och kärleken bakom designen på de dukade tallrikarna och skålarna lyser igenom. Där man förstår att val av form, färg och material noga valts ut för att passa sina ägare. Sthål är ett sådant varumärke. Vi har haft turen att få ställa frågor till grundarna och kreatörerna Susanna Theander och Helena Åkesson för att lära känna dem och deras varumärke bättre.

 

Vi börjar med att lära känna er, vilka är ni?
Vi är Susanna Theander och Helena Åkesson Liedberg tillsammans blir våra initialer Sthål.
Vi har båda ett förflutet i reklam och förlagsbranschen där vi jobbat som AD, grafiska formgivare, illustratör och stylister.
Helena har dessutom formgivit och stylat många kokböcker

Hur startade ert samarbete? Hur och när kom idén om att starta Sthål och varför?
Vi blev presenterade för varandra genom Helenas exman Gösta som var min (Susanna) chef. Han tyckte sig se en likhet mellan oss och var övertygad om att vi skulle trivas ihop.  Det visade sig att han hade rätt och efter en trevlig lunch insåg vi att vi hade mycket gemensamt och vänskapen består än idag. Han tyckte också att de borde göra något kreativt ihop när vi båda hade tröttnat på reklam/förlagsbranchen och frilansade. Vi hade tagit upp en gammal hobby, keramik, och pratade mycket om vad vi egentligen borde syssla med. Detta gjorde vi under tiden vi kavlade, byggde och drejade i verkstan. Ett formspråk hade vi gemensamt och detta översatte vi i skålar, tallrikar och uppläggningsfat som vi själva ville ha när vi bjöd hem gäster. När Gösta en dag presenterade  oss för en god vän Pia som hade erfarenhet av produktion från bland annat IKEA föll bitarna på plats. “Detta måste ni sätta i produktion! tyckte hon. Jag coachar er.”  Så det letades upp en agent i Turkiet som i sin tur hittade en fabrik där Arabesque fick produceras de första åren. Numera producerar vi bara i Portugal.

Vart får ni er inspiration? 
Våra glasyrer och mönster har mycket inspiration från naturen. Faten, tallrikarna och skålarna har vi fått inspiration till från gamla klassiska serviser fast med en twist.

Hur ser tillverkningsprocessen ut?
Vi skissar och tar fram prototyper i vår verkstad i Råby utanför Lund. Därefter skickas det till Portugal där man gör formar och producerar.

Stengods, hur kommer det sig att ni valde detta material?
Vi vill att det ska vara hållbart. Stengods tål ugn, mikro och diskmaskin. Man ska kunna använda godset varje dag. Var dag en fest!

 

Tusen tack säger vi, vad roligt att få veta mer om er och ert företag.

Vill ni klicka hem något från Sthål så hittar bland annat deras populära brickfat HÄR

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Connecting
Please wait...
Skicka ett meddelande

Vi är tyvärr inte online just nu. Vänligen lämna ett meddelande.

Ditt namn
* Email
* Beskriv ditt ärende
Logga in här

Need more help? Save time by starting your support request online.

Ditt namn
* Email
* Beskriv ditt ärende
Vi är online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

How do you rate our support?